Novice

06.03.2019

Peter Florjančič: ŽIVETI SANJE

6. - 25. marec, 17:00-19:00

 

VODENJE PO RAZSTAVI |18. in 24. marec, ob 18. uri |

Udeležba je brezplačna, predhodne prijave niso potrebne. 

 

STOLETJE SANJ | 18. marec, ob 19. uri |

Projekcija filma o Petru Florjančiču

Režija: Ven Jemeršič

Montaža: Maša Nonkovič in Hieronim Vilar
Direktor fotografije: Matjaž Kenda
Produkcija: Supermarket Production
Leto: 2019

Dolžina: 86 minut

Ogled filma je brezplačen.

________________________________________________

 

 

Z občasno razstavo želimo predstaviti Petra Florjančiča in se posvetiti predvsem njegovemu delu povezanim z inovatorstvom, ki ga je spremlja že vse od rane mladosti. G. Florjančič je pogumen, radoveden in samosvoj človek, svetovljan po duši in drzen v dejanjih. Rodil se je 5. marca 1919 na Bledu, kasneje pa živel in ustvarjal v številnih krajih po Evropi in ZDA. V mladih letih je bil aktiven športnik, glasbenik in filmski igralec, predvsem pa je bil in je še vedno inovator svetovnega slovesa. Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte, fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike. Po poklicu je tekstilni tehnik, zato ne preseneča, da je njegov prvi uspeh povezan prav s statvami. Te so omogočale tkanje tudi invalidom, zato so statve po drugi svetovni vojni doživel velik uspeh, za g. Florjančiča pa pomenile poklicno in finančno prelomnico.
Njegov opus vključuje številne nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, včasih pa je bil s svojimi idejami celo pred časom. Že leta 1957 si je zamislil avtomobilske zračne blazine, za katere pa tržišče še ni bilo pripravljeno. G. Petru Florjančiču je izmed približno 400 izumov uspelo spraviti do faze realizacije kar 43. Na razstavi si bodo obiskovalci lahko ogledali nekatere izdelke in del bogate dokumentacije, ki se nanaša na posamezne izume.

 

Zagotovo g. Florjančič, tako kot številni drugi inovatorju po vsem svetu, ne bi bil uspešen brez varstva idej v obliki patentov, modelov in blagovnih znamk. Zato smo k pripravi razstave povabili Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

 

Razstavo Živeti sanje je pripravil Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino. Gostovanje v Festivalni dvorani na Bledu je omogočil Zavod za kulturo Bled. Ogled razstave je brezplačen.

 

 

18.3., ob 19. uri; Stoletje sanj, film o Petru Florjančiču, vstop prost
 
   
www.slovenia.info www.bled.si www.facebook.si www.twitter.com www.youtube.com www.forsquare.com www.wikipedia.org www.tripadvisor.co.uk