Festivalna dvorana Bled - Kongresni center

Na eni najlepših lokacij tik ob obali Blejskega jezera dvorana s 484 sedeži omogoča organizacijo prestižnih in poslovnih dogodkov na najvišjem nivoju.

V Festivalni dvorani se odvijajo različne prireditve:

  • kongresi
  • koncerti
  • gledališke predstave
  • razstave

 

Zgodovina Festivalne dvorane na Bledu

Bled je leta 1959 gostil šahovski turnir kandidatov za svetovno šahovsko prvenstvo. Dve leti kasneje pa se je ponudila priložnost za ponovno organizacijo velikega šahovskega dogodka na Bledu.

Bled ni imel primerne dvorane za potrebe turnirja šahovskih velemojstrov. V ta namen je bila leta 1961 zgrajena Festivalna dvorana na eni najlepših in najprestižnejših lokacij ob Blejskem jezeru s čudovitim pogledom na edini slovenski otok in mogočen Blejski grad. Velike zasluge za izgradnjo dvorane ima g. Ernest Kapus, domačin z Bohinjske Bele.

Projektant  dvorane je bil arhitekt Ivo Špinčič iz Ljubljane, naročnik projekta je bila blejska občina. Časa je bilo malo in dvorana je bila zgrajena v zelo kratkem času. Na pripravljene temelje je bila postavljena posebna samonosilna jeklena konstrukcija. Zidovi so bili samo pri sanitarijah. Dvorana je bila obložena z lesom, ves zunanji obod zgradbe pa je bil steklen. Čeprav je bila dvorana poleti preveč topla kljub dobri stropni izolaciji, pozimi pa je bilo ogrevanje zelo drago, so se v njej vrsto let odvijale pomembne prireditve. Leta 1962  je bil v Festivalni dvorani na Bledu 1. festival slovenske popevke. Sledili so pomembni kongresi, koncerti, razstave in druge prireditve, tudi športne. Skupaj z galerijo je sprejela do 750 oseb.

Dvorano je postopoma prehitel čas. Pred Svetovnim prvenstvom v veslanju 1989. leta na Bledu je dvorana doživela temeljito prenovo. Prizidan ji je bil severni del ter tako povečan oder. Namesto galerije so nastale manjše dvorane.

Po devetnajstih letih (leta 2008) je velika dvorana doživela prenovo parketa, dobila nove stole in odrsko tehniko.

Festivalna dvorana Bled Gledališka predstava Gledališka predstava Koncert
 
   
www.slovenia.info www.bled.si www.facebook.si www.twitter.com www.youtube.com www.forsquare.com www.wikipedia.org www.tripadvisor.co.uk