Zanimivi dogodki

Trendi v floristiki 2015

Festivalna dvorana Bled se je v času od 21. do 23. marca odela v cvetje. V organizaciji Biotehničnega centra Naklo je potekala tako predstavitev najnovejših trendov v floristiki kot izobraževanje za floriste in mednarodno certificiranje FlorCert.

»FlorCert je evropski projekt, v okviru katerega se izvaja več različnih aktivnosti z glavnim ciljem – dvig strokovnega srednješolskega nivoja cvetličarjev in poenotenje temeljnih znanj. Dijaki pridobijo mednarodno priznan certifikat in s tem potrdilo, da je v svoji izobrazbi dosegel visok mednarodni standard ter je zaradi tega tudi bolje zaposljiv», je ob tem poudarila dr. Sabina Šegula, koordinatorica za FlorCert v Sloveniji.

Letos so se kandidati predstavili z izdelki na štiri različne teme, in sicer: EXPO 2015, Nobelova nagrada, Nikola Tesla in Postojnska jama.

Poleg FlorCerta je v teh dneh potekalo tudi izobraževanje za floriste, na katerem so obravnavali poročno floristiko.Koncert Gala Gjurina z orkestrom Cantabile in gosti

V novo koncertno sezono smo v Zavodu za kulturo Bled tik pred Valentinovim, 13. februarja 2015, vstopili s koncertnim večerom izvrstnega in neponovljivega ustvarjalca in interpreta sodobnega glasbenega izraza, Gala Gjurina. V letu, v katerem za obiskovalce naših prireditev pripravljamo bogat program kulturnih dogodkov ima glasba pomembno mesto, večer z Galom Gjurinom in s simfoniki Cantabile ter gosti pa je bilo glasbeno darilo vsem, ki jim kultura prinaša zadovoljstvo in optimizem pa tudi uteho, kadar je potrebno.

V koncertnem programu je bilo moč slišati izbor skladb z zadnjih šestih Gjurinovih avtorskih albumov (Fetiš, Srce; Duša; Telo; Cantabile; Temna godba), hkrati pa skladbe pisane posebej za simfonike Cantabile oz. druga orkestralna Gjurinova dela. V okviru koncerta na Bledu je bila izvedena tudi skladba »Stavek za oboo«, ki je del širšega Gjurinovega simfoničnega projekta: glasbe za celovečerni film »Kekec 4«. Izvedla ga je koncertna solistka oboistka Eva Vrtačnik.

Kot posebna gostja je nastopila Galova sestra Severa Gjurin (glas), ki je predstavila nekaj svojih novejših skladb in hkrati starejših uspešnic še iz časa zasedbe »Olivija«, hkrati pa so se Galu, Severi in orkestru Cantabile pridružili člani dveh mladih in vročih zasedb: Čedahuči, ki so pred kratkim izdali svojo drugo zgoščenko »Severnica«, in skupina 2B iz belokranjske Vinice, ki so v marcu izdali svoj drugi album z naslovom B2. Skupaj z Galom so zapele tudi pevke mladinskega pevskega zbora DO RE MI. Orkester je vodi dirigent in klarinetist prof. Marjan Grdadolnik, koncertni mojster pa je bil Dejan Gregorič (violina).

Foto: Jana Šnuderl 
   
www.slovenia.info www.bled.si www.facebook.si www.twitter.com www.youtube.com www.forsquare.com www.wikipedia.org www.tripadvisor.co.uk