_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop
Festivalna dvorana Bled,

Melita VOVK osebno - ZAPRTJE RAZSTAVE z opero SEVILJSKI BRIVEC

Cena vstopnice za gala koncert Seviljski brivec je 10 EUR. Vstopnice so naprodaj na portalu Mojekarte, v Turističnem društvu Bled in pri vseh ostalih posrednikih.

Spoštovali bomo veljavne ukrepe preprečevanja širjenja koronavirusa. Prireditve se lahko udeležite, v kolikor imate negativen rezultat testa PCR ali HAGT, potrdilo o prebolelosti oziroma cepljenju. Zahvaljujemo se vam za spoštovanje ukrepov. 

Na tej povezavi si lahko preberete bonton obnašanja, ki velja v Festivalni dvorani Bled.
Umetnik prejme od narave dar umetnosti – zlato posodo, da iz nje deli skrivnost. Ta skrivnost je sok, ki teče skozi srce in se čisti v jezeru duše. Kdor pije iz keliha umetnosti naj, naj pomni, da njen sok ni za okrepilo telesa, pač pa za okrepilo duše.

Melita Vovk v zaobljubi umetnosti, ki jo je napisala leta 1936.


Kot namigne že naslov razstave Melita VOVK osebno, bo le-ta posebna, saj bo poleg ilustracije in njenih slikarskih del, ki so bila bodisi objavljena, bodisi že razstavljena, prikazala tisti del njenega opusa, ki je bil povsem oseben in je nastajal iz njenega čistega likovnega raziskovanja in užitka, torej ni bil namenjen javni predstavitvi. Izbor del za razstavo ni bil lahek - pripravila ga je njena hči, prav tako akademska slikarka, Ejti Štih - saj je bila Melita Vovk vsestranska umetnica, v javnosti najbolj znana kot ilustratorka, karikaturistka, scenografinja in kostumografinja, vendar je njen opus veliko več kot to. 

Na prizoriščih: Blejski grad – Galerija Stolp, Kapela in Dvorana nad muzejem, Festivalna dvorana Bled, Kavarna Apropo Bled, Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled in Galerija Melite Vovk v Trgovskem centru Bled bodo tako na ogled dela, ki jo predstavljajo kot portretistko in kronistko osebnega študijskega in družinskega življenja, kot slikarko, ki je bila vpeta v sočasne likovne tokove, kot grafičarko (na Akademiji za likovno umetnost je opravila specializacijo iz grafike!), pa tudi kot risarko in koloristično virtuozinjo pejsažev, kolažistko in povsem abstraktno umetnico z veliko osebnoizpovedno in družbenokritično angažiranostjo. 

Ideja za projekt je nastala iz želje po izvedbi spominske razstave lani preminuli akademski slikarki Meliti Vovk. Njeno obširno delo smo želeli postavili na ogled in hkrati ves Bled za en mesec spremeniti v veliko galerijo (novembra 2020), a smo bili načrte prisiljeni prestaviti zaradi ukrepov preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa. Novembrski opus, kakršno je širši naziv projekta, bo vsako leto v novembru izpostavil izbrane domačine z Bleda, ki so s svojimi dosežki izjemno obogatili življenje in kulturo kraja. 

Vabimo vas, da obiščete spletno stran www.melitavovk.si in preko obrazca delite prigode, ki ste jih bodisi doživeli z Melito, bodisi so kakor koli drugače povezane z njenim življenjem in ustvarjanjem. Zavedamo se, da je internet za marsikoga lahko izziv, zato smo vam od ponedeljka do petka, med 8. in 12. uro na voljo na telefonski številki 572 97 79 ali po pošti na naslov Zavoda za kulturo Bled, Cesta svobode 11, Bled. Povedano bomo zapisali in prav tako objavili na spletu, v prihodnje pa si želimo izdati tudi tiskano zbirko zgodb v spomin na Melito Vovk. 
SLIKARSTVO, FANTASTIČNE RISBE, PEJSAŽ, GLEDALIŠČE
Festivalna dvorana Bled

KOLAŽI IN FANTASTIČNE RISBE
Galerija STOLP *(Blejski grad)

KRIŽEV POT
Kapela *(Blejski grad)

GRAFIKE
Dvorana nad muzejem *(Blejski grad)

AVTOPORTRETI, ŠTUDIJ, DRUŽINA
Galerija Melite Vovk

KROKI
Kavarna Apropo

IZBRANE ILUSTRACIJE
Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled

PREGLEDNA RAZSTAVA ILUSTRACIJ
Galerija Instutita "Jožef Stefan" Ljubljana

*Ogled razstavne lokacije je mogoč ob nakupu vstopnice za Blejski grad, vse ostale razstavne lokacije so brezplačne.