_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop
Ponedeljek, 17. maj 2021, Zavod za kulturo Bled

Izid knjige MELITA VOVK OSEBNO

Izid knjige MELITA VOVK OSEBNO

Sicer preveč podrobno opisujem tega človeka, a zdi se mi zanimivo opisovati zlasti meni zanimive obraze. Da ga ne bi poznal tako dobro, bi se mi moral zdeti zloben in degeneriran. A človeški obraz je bolj zamotan problem, kot se zdi na prvi pogled. Lepo in grdo se mi zdita prav tako relativna pojma kot genialno in noro ali normalno in nenormalno. Kje je meja enega in se začne drugo…. in lahko je najgrše obličje lepo kot odsev plemenitega duha, lahko pa je najlepše obličje grdo kot prazna, brezbrižna maska lepe lutke.

Iz dnevnika Melite Vovk, napisanem leta 1946.

Umetnik prejme od narave dar umetnosti – zlato posodo, da iz nje deli skrivnost. Ta skrivnost je sok, ki teče skozi srce in se čisti v jezeru duše. Kdor pije iz keliha umetnosti naj, naj pomni, da njen sok ni za okrepilo telesa, pač pa za okrepilo duše.

Melita Vovk v zaobljubi umetnosti, ki jo je napisala leta 1936, stara 8 let.


Odlomka iz knjige

MELITA VOVK OSEBNO
Biografija umetnice 1928 – 2020

avtorice Lidije Pavlovčič


Knjiga MELITA VOVK OSEBNO bo predvidoma izšla v začetku junija 2021.

V uvodnem delu je na temo častne občanke Bleda pisal blejski župan Janez Fajfar, svoj nagovor bralcu sta dodala tudi Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, pod okriljem katerega bo izvedena razstava in izid knjige ter Ejti Štih, hči Melite Vovk in prav tako akademska slikarka. Uvod je z Zamirujočim sonetom za Melito Vovk, čebelarko podob obogatil Boris A. Novak.

Knjigo sestavljata dva dela, Biografija umetnice 1928 – 2020, avtorice Lidije Pavlovčič in Ustvarjanje, avtorjev Tatjane Pregl Kobe (ilustracija), Marka Kočevarja (karikatura), Tee Rogelj in Edvarda Majarona (teater) ter Ane Marije Kunstelj (slikarstvo in grafika).

Želite svoj izvod knjige? Pišite nam na naslov zavoda (Zavod za kulturo Bled, Cesta svobode 11, 4260 Bled) ali po elektronski pošti spela.repnik@zkbled.si.